Een doula bij de bevalling?
Wat kan ik als doula voor jou betekenen?

Wat is een doula?

Een doula is een zelfstandige zorgprofessional die fysieke en emotionele ondersteuning biedt aan a.s. ouders tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed. Zij is deskundige op gebied van de gezonde zwangerschap en geboorte. Zij biedt complementaire, niet medische zorg naast de verloskundige of gynaecoloog. Tijdens de bevalling biedt zij continue ondersteuning. Een doula is een persoonlijk begeleider, betrekt beide ouders bij het geboorteproces en geeft zorg op maat.

Wat doet een doula?

Een doula komt een aantal keer bij jullie thuis om jullie vragen en wensen te bespreken. Door de persoonlijke band die julie opbouwen, weet zij precies wat jullie nodig hebben ter ondersteuning tijdens de bevalling. Een doula biedt rust en vertrouwen. Tijdens de bevalling blijft ze continu aanwezig en is ze jullie helpende hand als het gaat om ademhaling, ontspanning (massage), bevalhoudingen, grenzen en wensen bewaken, maar ook om te luisteren en je moed in te spreken.

Vrouwen die bevallen zijn met een doula kijken gemiddeld positiever terug op hun bevalling doordat zij en hun partners zich gehoord en gesteund hebben gevoeld tijdens hun hele proces. Daarbij blijkt de continue steun van een vertrouwde doula ook een positief effect te hebben op het verloop van de bevalling, alsmede op het hechtingsproces.

Emotionele begeleiding is een kerntaak van de verloskundige, maar door alle veranderingen in de geboortezorg is daar niet altijd voldoende tijd en aandacht voor. Daarnaast krijg je door de specialisatie van de zorg steeds meer te maken met verschillende zorgverleners. Met name als je een medische indicatie hebt, is het niet te voorspellen wie jouw bevalling gaat begeleiden. Een doula, een vrouw die deskundige is op het gebied van zwangerschap en geboorte, een vrouw met wie je tijdens de zwangerschap een vertrouwensband hebt opgebouwd kan dan een mooie aanvulling zijn naast de verloskundige of gynaecoloog.

 

De term doula komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Als doula heb ik dan ook een dienende rol, zowel voor jou als je partner. Tijdens de zwangerschap kom ik een aantal keer bij jullie thuis. Het doel van de gesprekken is dat jullie straks goed voorbereid en vol vertrouwen aan de bevalling alsmede aan het ouderschap kunnen beginnen. Want bij een geboorte wordt niet alleen een kind geboren, maar ook jij als ouder. Tijdens de bevalling blijf ik continue aanwezig, wat er ook gebeurt! Juist die ononderbroken steun is gebleken heeft een positief effect op het geboorteproces, welbekend als het ‘doula-effect’.

Het doula-effect werd ontdekt door twee kinderartsen Dr. Marshall Klaus en Dr. John Kennell, die onderzoek deden naar hechting tussen moeder en kind (1993):

Hoe kunnen we het doula-effect verklaren?

Een bevalling komt op gang door een subtiel samenspel van hormonen, waarin het hormoon oxytocine een hoofdrol speelt.  Dit hormoon stroomt rijkelijk als een vrouw zich geliefd, vertrouwd en ontspannen voelt. De geboorte van een kind is iets waar we enorm naar uitkijken, maar ook een gebeurtenis die we spannend vinden. Bij spanning produceert ons lichaam stresshormonen die een tegenovergestelde werking hebben van het bevallingshormoon oxytocine.  Een vertrouwd persoon tijdens de bevalling, die aan jouw zijde blijft wat er ook gebeurt, zorgt ervoor dat jij je veilig en gesteund voelt. Vanuit dit gevoel kun jij loslaten en kom je in je kracht te staan.

Oxytocine

het belangrijkste bevallingshormoon

komt vrij als je je geliefd en gesteund voelt

Het is goed om te bedenken hoe jouw meest ideale bevalling eruit zou kunnen zien, maar ook goed om te realiseren dat we niet alles naar onze hand kunnen zetten. Natuurlijk is het fijn als je een vlotte natuurlijke bevalling krijgt, maar nòg belangrijker is dat jij later positief terug kunt kijken op je bevalling.

Wat kan ik als doula daarin voor jou betekenen?

Een luisterend oor

Door zonder oordeel te luisteren, met volledige aandacht voor jou help ik jou je wensen en behoeften alsmede onderliggende angsten zichtbaar te maken. Onverwerkte angsten kunnen door deze erkenning losgelaten worden. Het wordt duidelijk of jouw wensen vanuit het vermijden van gevoelens of vanuit een gezond verlangen zijn ontstaan, zodat je een geboorteplan kunt schrijven die echt bij jullie situatie past en bij zal dragen aan een positieve beleving.

Informatiebron

Door mijn ervaringen en kennis op het gebied van de geboortezorg, kan ik jou helpen de juiste informatie te vinden wat voor jou in jou/jullie specifieke omstandigheden relevant is. Er is momenteel zoveel te vinden en te lezen op het internet, dat je je overspoeld kan voelen. Met de intentie het zo goed mogelijk te doen (veel willen weten, je wilt immers het beste voor je kindje) kan dit zelfs een omgekeerd effect hebben: je wordt onzeker door tegenstrijdige informatie of leest ‘horror’verhalen over de bevalling die juist onbewust angst doet versterken.

Bevorderen ontspanning

Ik kan middels massage, aromatherapie, muziek, rebozzo (massage met mexicaanse doek), of ademhalingsoefeningen je helpen beter te ontspannen. Maar ook de manier van communicatie kan bijdragen aan meer ontspanning. Woorden uitgesproken vanuit liefde zorgen ervoor dat je meer in je kracht komt te staan en doen jouw vertrouwen en de oxytocineproductie stijgen. Je ervaart meer regie als ook overgave om het geboorteproces te laten ‘ontstaan’.

Continue ondersteuning tijdens de bevalling

Doordat wij een band hebben opgebouwd en ik al jouw wensen ken, kun jij tijdens de bevalling je denken loslaten en je mee laten voeren door het geboorteproces. Het lukt je om je te focussen op jouw taak omdat je kan vertrouwen dat ik continu bij je ben en het proces ‘bewaak’. In een omgeving waarin rust en vertrouwen heerst, komt het palet van bevallingshormonen in beweging wat een natuurlijk geboorteproces bevordert. Je vertrouwen groeit en je voelt je krachtig.

Een veilige omgeving

Door mijn continue aanwezigheid tijdens het geboorteproces voel je je in veilige handen. Vanuit deze staat van ontspanning en met de focus om op een zachte manier jouw kindje geboren te laten worden, kan een gezonde hechtingsrelatie opgebouwd worden.

Voor meer informatie over mijn doulabegeleiding kun je klikken op onderstaande knop.