Een goede start

The adventure begins….

THE MIRACLE OF LOVE

De geboorte van nieuw leven is het grootste wonder dat er bestaat. In 9 maanden tijd ontstaat vanuit 2 piepkleine cellen een compleet nieuw mensje. Vanuit een complex samenspel tussen genen en hormonen worden we in de ‘moederschoot geweven’. Een veilige en liefdevolle omgeving is voor een kind de beste voorspeller voor een gezonde en emotioneel stabiele ontwikkeling. Deze begint echter niet nà de geboorte maar al vanaf het begin van de zwangerschap. Als we onze kinderen een GOEDE START willen meegeven, dan zullen we dus moeten beginnen eerst goed voor onszelf te zorgen. Als doula wil ik bijdragen aan het creëren van deze veilige en liefdevolle omstandigheden waarin kinderen geboren worden.

De foetus krijgt naast biologische voedingsstoffen ook emotionele voedingsstoffen binnen.

We staan er wellicht niet zo bij stil, maar onze eerste ervaringen zijn niet die van onze kinderjaren, maar van de tijd dat we nog in de buik van onze moeder leefden. Een foetus is een heel gevoelig wezen, het beweegt, het slaapt, het drinkt en kan zelfs bibberen terwijl het nog geen huid heeft. Het voelt alles wat de moeder ook ervaart: vreugde en geluk, maar ook spanning en angsten. Dat wat we in ons eerste begin van ons leven ‘beleven’ wordt opgeslagen in het diepst van onze persoonlijkheid. Het vormt als het ware een blauwdruk en legt daarmee het fundament voor onze latere ontwikkeling.

IN UTERO

In Utero (in de baarmoeder) is een spraakmakende documentaire over de invloed van ervaringen in de baarmoeder op de gezondheid van mens en maatschappij. Hieronder de trailer van de film, de volledige versie is online te verkrijgen bij www.inutero.info

Het prenatale leven is zo belangrijk en toch nog weinig bekend voor wie we zijn als mens. Een foetus ontwikkelt zich in de relatie met de moeder èn in de wisselwerking met haar omgeving. Als de moeder zich goed voelt, voelt de baby zich thuis in een goede wereld. Als de moeder gestresst is, ervaart de baby de wereld ook als stressvol. Stress vermindert je afweer, dat weet iedereen. Als je te hard werkt of te weinig slaapt vermindert je weerstand en kun je ziek worden. Maar als dat in de baarmoeder gebeurt, wat zou dat voor de ontwikkeling van het ongeboren kind betekenen? Onderzoek naar de effecten van stress op de foetus is in volle ontwikkeling, maar dàt het effect heeft is geen twijfel meer over.

Op 17 februari 2017 promoveerde Elise Beau Vangeel aan de Katholieke Universiteit van Leuven met een proefschrift getiteld “The biological consequences of pre- and postnatal stress”.

“Prenataal kan een stressvolle omgeving de foetale ontwikkeling beïnvloeden met langdurige of zelfs permanente veranderingen in de fysiologie van het stresssysteem. Epigenetica wordt vaak voorgesteld als mogelijk mechanisme voor dit verband tussen vroege omgevingsfactoren en fenotype. Zo is inderdaad aangetoond dat blootstelling aan stress vóór de geboorte of vroeg in het leven geassocieerd is met veranderingen in DNA-methylatie, een belangrijke vorm van epigenetica.”

 

“Ervaringen opgedaan tijdens ons prenatale leven en de geboorte laten een ‘voetprint’ achter in ons lichaam. Veel patronen en gevoelens in het dagelijks leven zijn terug te brengen naar ervaringen uit deze tijd”.

even stilstaan.....

bij het grote wonder

dat zich in de

baarmoeder

voltrekt

De leefomgeving van de zwangere doet er dus toe! Hoe kun jij in een tijd waarin we veel (werk)druk ervaren en deadlines bereikt moeten worden, zorgen voor een ‘ontspannen’ omgeving voor je ongeboren kind?

Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je goed voor je kind.

Een doula kan doordat zij deskundige is op gebied van de fysiologie van de zwangerschap en bevalling een omgeving scheppen waarin rust en vertrouwen is.

Veiligheid, je veilig voelen is de basis voor een stabiele emotionele ontwikkeling. Als jij je niet veilig voelt, zal je kind dat ook niet voelen. Voor het ontwikkelen van een gezond stressregulatiesysteem is je kind volledig afhankelijk van jou als ouder. Om die reden is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt omdat je dan pas goed kan aanvoelen wat je kind nodig heeft. Vanuit stress reageren we impulsief, vanuit rust sensitief.

Het hechtingsproces is een proces wat tot ontwikkeling komt door de interactie tussen de ouder(s) en het kind. Dit proces begint al bij de conceptie en kent verschillende stadia. Zo is bijvoorbeeld het eerste uur na de geboorte een sensitieve periode, waar het hechtingsproces een ‘vliegende start’ maakt. We noemen het eerste uur na de bevalling dan ook het “golden hour”. Wat het kind in zijn ontwikkeling nodig heeft hangt af van vele factoren en verschilt per leeftijd en omstandigheden.

Zo zie ik ook mijn doulabegeleiding. Vanuit ons persoonlijke contact, leer ik jullie behoeftes goed kennen en stem ik mijn begeleiding af. Door niet over te nemen wat jullie zelf kunnen, maar door er te zijn en te ondersteunen waar nodig,  zodat jullie in jullie eigen kracht komen te staan.

In Nederland is het veilig bevallen, waar je ook voor kiest. Kies een plek waar jij je het meest comfortabel voelt, want dan stromen de juiste hormonen die zorgen voor een vlot verloop van het geboorteproces.

Wil je meer weten over hechting en wat er allemaal komt kijken bij het ouderschap,  overweeg dan om de OuderTeam.nu training te volgen.

To change the world,

we must first change

the way the babies

are being born.

- Michel Odent -