Een nieuwe start in mijn leven…

De geboorte van “DOULA ALMERE”.

"Het is mijn wens, dat iedere ouder

en ieder kind, de geboorte

als een goede start mag ervaren"

Elske Hempel

Hallo, mijn naam is Elske Hempel, moeder van 3 kinderen en al meer dan 30 jaar partner van mijn jeugdliefde Jurjen. Ik heb van 1986 tot 1999 in Almere als verloskundige gewerkt. Nu onze kinderen ‘hun nest’ gaan verlaten, heb ik weer een groot verlangen om werkzaam te zijn in de geboortezorg. De verloskundige zorgverlening is echter enorm veranderd en ik heb de keuze gemaakt nu als doula te willen werken. In dit beroep kan ik mijn passie voor de geboortezorg combineren met mijn hobby: film & fotografie. Daarnaast deel ik graag mijn ervaring als opvoed(des)kundige. Ik ben een gecertificeerd trainer van de onlangs ontwikkelde OuderTeam.nu cursus,  een psycho-educatief programma dat zich richt op het versterken van de samenwerkingsrelatie tussen ouders. In mijn nieuwe rol hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan een GOEDE START voor de ouders en hun kind(eren).

Leer van gisteren, droom over morgen en LEEF VANDAAG

Ik ben geboren en opgegroeid in Friesland,  in de sportstad Heerenveen, vlakbij ijsstadion Thialf. De liefde voor sport heb ik dan ook ‘met de paplepel’ meegekregen. Mijn beide ouders deden aan atletiek, maar ook voetbal, volleybal en schaatsen was een favoriete bezigheid van onze familie. Op jonge leeftijd leerde ik mijn man kennen, die beroepsmusicus is. Sport en muziek zijn dan ook belangrijke onderdelen geworden in mijn huidige leven. Onze hond Joppe, een Friese stabij maakt ons gezin compleet.

Het ontstaan van nieuw leven, het wonder wat zich in de buik van een moeder voltrekt, fascineerde me al op jonge leeftijd. Ik wist niets van het beroep van verloskundige af, maar wilde wel alles weten over zwangerschap en geboorte. Direct na mijn VWO ben ik naar Rotterdam vertrokken om aldaar verloskunde te studeren.

In 1986 kwam ik voor het eerst als verloskundige waarnemen in Almere. Ik voelde me snel thuis in deze geboortestad. De fijne samenwerking met mijn collegae heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk 13 jaar als verloskundige voor de Zorggroep Almere heb gewerkt. Ik vormde een driemanspraktijk en heb gewerkt in de gezondheidscentra ‘de Schakel’ , ‘Waterwijk’, ’de Boog’, ‘de Driehoek’, ‘Filmwijk’ en ‘de Notekraker’.

Ik heb altijd intens genoten van mijn vak, waarin juist het persoonlijke aspect naast de medische begeleiding, mij erg aansprak. In korte tijd bouwde je een vertrouwensband op, om het vervolgens 6 weken na de bevalling weer te laten gaan. Zo was het een komen en gaan en heb ik ruim 1000 kindertjes geboren helpen worden.

GISTEREN

GISTEREN

“Terwijl wij onze kinderen alles over het leven leren, leren onze kinderen ons waar het werkelijk om gaat.”

VANDAAG

VANDAAG

Ik hield van mijn werk, maar intussen had ik zelf ook een groot verlangen om zwanger te worden.  Extra dankbaar waren we dan ook dat we na 7 jaar, middels IVF ons eerste kindje mochten verwelkomen: een prachtige dochter. Doordat ik een heel lieve oppasmoeder had gevonden, die erg flexibel kon omgaan met mijn werktijden, kon ik mijn werk als verloskundige hervatten. Echter 3 jaar later, met de komst van onze tweeling werd het te gecompliceerd en besloot ik ‘tijdelijk’ te stoppen.

Het opvoeden van mijn kinderen heb ik als de meest dankbare maar ook als zeer verantwoordelijke taak ervaren. Doordat mijn man als dirigent veel in het buitenland werkt, hebben we ervoor gekozen dat ik thuis bleef.  Ik heb enorm genoten van ze , ben heel intensief betrokken geweest bij hun ontwikkeling en samen hebben we veel fijne momenten mogen meemaken.

Veel heb ik geleerd van onze kinderen, die ieder op hun eigen manier extra aandacht van mij vroegen.  Ik heb me verdiepd in autisme en later ook in AD(H)D. Door een omgeving te scheppen die afgestemd was op hun behoeftes, hebben onze kinderen een prachtige ontwikkeling laten zien. Sport en muziek hebben daarin zeker bijgedragen!  Al onze kinderen zijn nu studerende en genieten van deze nieuwe fase in hun leven.

Ook mijn eigen ontwikkeling heeft een leerproces ondergaan.  Ik heb mijn NLP-opleiding als een innerlijke wereldreis ervaren en nog steeds ben ik ‘in ontwikkeling’.  Ik heb me geschoold in systemisch werk en (trauma)coaching. Na het zien van de film ‘In Utero’ ben ik me verder gaan verdiepen in ontwikkeling, met name over de invloed van de omgeving op het prenatale leven.  Er ligt nog ‘een wereld’ te ontdekken…

Every night when I’m putting my son to bed I lean over and whisper in his ear

“I love you just the way you are!”

De rol van de omgeving heeft zeker bijgedragen aan de positieve ontwikkeling van onze kinderen. De Almeerse Hockeyclub is ons tweede thuis geworden en ook muziek heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan het welzijn van onze kinderen.

Daarnaast hebben wij vele uren doorgebracht op ons favorite vakantieplekje Vlieland.  Eenmaal op de boot in Harlingen, merkten wij direct het gevoel van vrijheid en ont-stressen. Ook de kinderen hebben hier enorm genoten: spelen op het strand, chillen in de duinen, fietsen, paardrijden, voetballen, spelletjes doen bij kaarslicht en eindeloos turen naar de prachtige sterrenhemel. We komen er nog graag terug.

Doula zijn is mijn nieuwe rol in de geboortezorg. Ik verheug me op deze nieuwe fase in mijn leven, waarin ik een bijdrage kan leveren aan de omgevingsfactoren waarin een kind geboren mag worden. Niet als vervanging van de partner, niet als vervanging van de verloskundige, maar als toegevoegde waarde om ervoor te zorgen dat beide ouders, ongeacht de omstandigheden, positief de bevalling mogen ervaren en hun kindje op een liefdevolle manier geboren kan worden.

 

Doula-Almere

Aandacht – Liefdevol – Mindfull – Eerlijk – Respectvol – Empathisch

MORGEN

MORGEN

MORGEN

Ik droom over een ‘morgen’ waar alle kinderen weer kind mogen zijn. Dat ze mogen opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving.

Ik droom dat we vanuit gelijkwaardigheid en respect voor elkaar, samen zullen werken om de wereld weer een beetje mooier te maken.

Ik droom over een wereld waarin iedereen in vrede kan samenleven. Voorwaarde voor vrede is dat de omgeving veilig is om in te leven. En onze eerste leefomgeving is die van de baarmoeder.

Mijn droom begint dan ook dáár,

“dat alle kinderen een goede start mogen meemaken, op een veilige en zachte manier geboren mogen worden en in een liefdevolle omgeving op kunnen groeien”