Ontspanning

“Liefdevolle aandacht is even onontbeerlijk als zuurstof en voedsel”

-Frédérique Leboyer-

Ontspanning voor moeder & kind

Tijdens mijn doulabegeleiding maak ik gebruik van ontspannende hulpmiddelen zoals massage, rebozo en aromatherapie. Massage is een mooie manier om voor je lichaam te zorgen. Massage zorgt voor algehele ontspanning, het helpt je bloeddruk verlagen en werkt pijnverlichtend. Tevens beïnvloedt het de oxytocineproductie en is daarom ook ideaal om tijdens de bevalling in te zetten.

Massage is goed te combineren tijdens één van de voorbereidende gesprekken, maar kan ook apart geboekt worden. Met name de bellymassage in combinatie met een voetmassage of metamorfosemassage is een heerlijke manier om volledig te ontspannen en in contact te komen met jezelf en je kindje. Ik neem mijn geurdiffuser mee om het ontspannende effect te vergroten en dit kan naar wens gecombineerd met rustige muziek.

Bellymassage

€ 45
  • Duur: 60 minuten
Aanvragen

Een bellymassage is een liefdevolle massage die erg ontspannend werkt voor zowel moeder als haar kind.

Metamorfose massage

Een metamorfosemassage bestaat uit een zachte aanraking van de reflexzone van de wervelkolom op de voeten, handen en het hoofd. De reflexzone correspondeert met de tijd voor de geboorte, de prenatale periode. De herinneringen aan indrukken opgedaan tijdens deze periode bevinden zich in de reflexzone van de wervelcolom. Door dit reflexgebied te behandelen, kunnen blokkades die voor de geboorte zijn ontstaan losgelaten worden en kan de levensenergie die geblokkeerd was weer vrij komen.

Deze zachte helende massagevorm is ontwikkeld door Dr. Robert St. John (1914-1996), arts en reflexoloog, hij noemde deze massagevorm prenatale therapie.

Tijdens de Metamorfose massage worden handen, voeten en hoofd heel zacht gemasseerd op de zogenaamde prenatale lijnen.

Een Metamorfose massage kan helpen blokkades op te ruimen en te verwerken om zo een nieuwe start te maken. Deze vorm van massage werkt heel ontspannend, brengt de geest tot rust en kan ondersteunend werken in periodes van veranderingen zoals een zwangerschap, een geboorte of andere grote veranderingen in het leven.

Aromatherapie

“Aromatherapie is een prachtig hulpmiddel om ons emotioneel welzijn te ondersteunen.”

Ons reukorgaan is het oudste zintuig van de mens en bestond al voordat we de beschikking over taal hadden. Door middel van geuren bepaalden we of we veilig waren. En nog steeds beschermt het ons, denk maar eens aan bedorven voedsel, het is de geur die ons waarschuwt om het niet te eten. Zo zijn er ook geuren die wij als prettig ervaren en ondersteunend kunnen werken op onze emoties.

Geuren bereiken rechtstreeks het limbische deel van onze hersenen. Het limbische systeem is dàt deel van onze hersenen waar onze emoties huizen en daarom een ideaal hulpmiddel om in te zetten als natuurlijk ontspanningsmiddel tijdens de zwangerschap en bevalling. Ik gebruik etherische oliën van Doterra tijdens mijn massages en als geurverspreider via een diffuser.

De meest bekende geur is die wellicht van lavendel.

  • Lavendel werkt rustgevend op het zenuwstelsel en kalmeert. Lavendel is ook heerlijk om op een nat washandje als je het erg warm hebt.

Enkele andere voorbeelden van oliën die ik gebruik zijn:

  • Serenity, samengestelde olie van Doterra (lavendel, zoete marjolein, Roomse kamille, Ylang ylang, sandelhout en vanilleboon extract)  reduceert stress en werkt kalmerend op het zenuwstelsel.

  • Balance (samenstelling van spar, hohout, blauw boerenwormkruid, wierook en Duitse kamille) helpt om meer te ontspannen en verhoogd het doorzettingsvermogen tijdens de moeilijke momenten van de  bevalling, deze olie haalt je uit je hoofd. Ik gebruik deze olie bij voetenbadjes en voetmassages.

  • Wild Orange is een olie die zorgt voor meer rust bij spannende of angstige momenten. Hij kan je helpen bij beter slapen en werkt ondersteunend op de spijsvertering.

Tijdens de bevalling kan een olie direct ontspanning geven door het te inhaleren, hierdoor kan de bevalling als minder pijnlijk worden ervaren. Wanneer je meer ontspannen bent maakt je lichaam namelijk minder stresshormonen aan en meer oxytocine, hierdoor kan de bevalling makkelijker verlopen.

Er zijn meerdere mogelijkheden qua geuren. Test voor jezelf uit welke jij het lekkerst vind en waarbij jij een prettig en ontspannen gevoel bij krijgt. Gebruik deze olie in een diffuser en zet deze thuis regelmatig aan.  Als je in het ziekenhuis bevalt en je gebruikt daar de diffuser, dan heeft dit als voordeel dat de kamer gelijk jouw eigen geur krijgt. Je hersenen zullen deze geur herkennen, waardoor jij je meer op je gemakt voelt. Daarbij is dit niet alleen fijn voor de aanstaande moeder maar voor iedereen in de kamer.