OuderTeam.nu

Hèt programma ter voorbereiding op ouderschap.

Twee ouders, één team.

De geboorte van een baby betekent ook de geboorte van een gezin. Om je voor te bereiden op het ouderschap biedt OuderTeam.nu een gevarieerde en interactieve cursus, die zich richt op het versterken van de samenwerkingsrelatie tussen partners in de overgang van partnerschap naar ouderschap.

Wat is OuderTeam.nu?

OuderTeam.nu is een interactief programma met leuke, leerzame filmpjes, vragenlijsten en informatie over ouderschap en kinderen. De training bevat naast groepsbijeenkomsten ook een deel die je online kunt doen.  Het is de Nederlandse variant van het Amerikaanse programma “Family Foundations”. Onderzoek laat zien dat dit programma sterke positieve effecten heeft op hoe de ouders het ouderschap ervaren. Dit komt niet alleen de partnerrelatie en de opvoedvaardigheden van de ouders ten goede, maar verbetert ook het welzijn van de baby en daarmee tevens de sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind.

 

Waarom meedoen?

Als je in verwachting bent van een kindje brengt dit veel nieuwe gedachten en veranderingen met zich mee. Wat verandert er bijvoorbeeld in de relatie met je partner? Welke dingen zijn belangrijk om met elkaar te bespreken om goed voorbereid te zijn op een baby en hoe vormen jullie samen een goed team voor jullie kindje? Waarom is een veilige hechting zo belangrijk en wat is belangrijk om te weten over de ontwikkeling van je baby?

Onderzoek en praktijkervaring heeft aangetoond dat een goede voorbereiding op het ouderschap, van invloed is op hoe je het ouderschap ervaart en voor meer welzijn zorgt voor jezelf, je relatie en de ontwikkeling van je kind. De meeste cursussen richten zich op het voorbereiden van de bevalling en indien er bijzondere omstandigheden zijn, kun je beroep doen op speciale programma’s om je te ondersteunen in het ouderschap.  OuderTeam.nu is een programma voor àlle ouders, onafhankelijk van leeftijd, burgelijke staat of levensomstandigheden.

Hoe ziet het programma eruit?

De training bestaat uit 8 modules, 4 vóór de bevalling en 4 daarna. Van de 4 modules zijn er 2 bijeenkomsten van zo’n 2,5 uur die je in een groep volgt, de andere kunnen jullie gezellig op de bank achter de laptop doen. Sommige vragenlijsten vullen jullie onafhankelijk van elkaar in, waarna het programma de antwoorden vergelijkt en jullie dat teruggeeft in een overzicht. Zo zien jullie direct waarin jullie hetzelfde denken of totaal verschillend: een leuke uitnodiging om over in gesprek te gaan. Het programma wordt met theoretische uitleg en leuke filmpjes ondersteund, waardoor het erg afwisselend is.

Deelnemers aan het woord:

“Ouderteam is een neutrale en pragmatische manier is om letterlijk een soort training te hebben in hoe je samen goede ouders kan zijn. Wat een beetje gek is, ik krijg op mijn werk allerlei trainingen en nou krijg je een kind en dan krijg je geen training hoe je daar eigenlijk mee om moet gaan.”

“Achteraf had ik liever meer tijd hieraan besteed dan aan een zwangerschapscursus, want goed beschouwd is de bevalling één zware dag, maar daar komen nog zoveel dagen achteraan dat je ouder bent. Ik vind het zoveel logischer dat hier meer aandacht voor zou komen dan voor alles wat daarvóór komt. Na de bevalling is het allemaal van “Oh, je kan alles op instinct draaien, dat komt allemaal wel”, maar dat is gewoon niet zo.”

Ik zou iedereen aanraden om dit te doen vóórdat het kind er is, want daarna heb je bijna geen tijd meer om daar eens rustig bij stil te zitten.”

Jan-Willem (34) en Michelle (32), beiden adviseur, Utrecht

“Wat ons heel erg aansprak was dat de cursus heel breed is, je reflecteert op hoe je zelf bent opgevoed en wat je zelf dus normaal vindt en belangrijk vindt.  Je zoekt naar overeenkomsten daarin en hoe je het straks zelf samen wil gaan doen.”

Ook was er aandacht voor het belang van goed opvoeden en veilig hechten en wat je kind onbewust van jou meekrijgt in de opvoeding. Wij komen allebei uit een stabiel gezin met een veilige hechting.  Wat wij vanuit intuïtie doen geven we ook aan ons kind mee, want je kind leert van jouw voorbeeld, daar maakt de cursus je heel bewust van. De verwachting om daarin tot een gezamenlijke visie te komen is wel degelijk gelukt. Als resultaat van de cursus merken we dat we meer stil staan als we niet op één lijn zitten en dat we beter aanspreekbaar zijn op ons gedrag. Door de cursus zit je op hetzelfde niveau te praten, want je hebt dezelfde uitgangspunten; dat is wel een verschil met vóór de cursus. Je hebt een gezamenlijke tool en taal om dingen te bespreken.”

Patrick (29), arts en Femke (32),fysiotherapeut

Aanmelding training

De training wordt gegeven samen met een andere gecertificeerde trainer van OuderTeam.nu en zal gehouden worden op een nader te bepalen tijdstip en plaats. De training gaat door bij een minimale aanmelding van 4 ouderparen. De maximale groepsgrootte is 10 ouderparen. Je kunt je aanmelden via het contactformulier. De kosten bedragen €295,= per ouderpaar.

Goede zorg voor het kind, begint bij goede zorg voor de ouders.

* OuderTeam.nu is een preventief psycho-educatief programma voor aanstaande ouders dat zich richt op de samenwerkingsrelatie tussen partners in de overgang van partnerschap naar ouderschap. Het is ontwikkeld door de Hogeschool Leiden op basis van het Amerikaanse programma “Family Foundations”. 

Cursus

€ 295
  • Voor de bevalling:
  • 2 sessies in groepsverband
  • 2 sessies thuis (online)
  • Na de bevalling:
  • 2 sessies in groepsverband
  • 2 sessies thuis (online)
Aanmelden